Contoh Soal Materi Conditional Sentence Beserta Pembahasannya
Contoh Soal Materi Conditional Sentence Beserta Pembahasannya

Contoh Soal Materi Conditional Sentence Beserta Pembahasannya

Posted on

Contoh Soal Materi Conditional Sentence Dan Jawabannya Beserta Pembahasannya

Contoh Soal Materi Conditional Sentence Beserta Pembahasannya

Referensi : Buku TOEFL Self Preparation Course

 

1. If I had accepted that work offer,…………………

A. I will have built my own house.
B. I would have built my own house.
C. I will build my own house.
D. I would build my own house.

Jawaban: B

Kunci untuk menjawab pertanyaan pola kalimat pengandaian adalah dengan meng-hafalkan rumus pola kalimatnya. Kalimat di atas adalah kalimat pengandaian bentuk ke 3.

2. If I work at Ministry of Foreign Affairs,……….

A. I will get a chance for continuing my study in foreign country.
B. I would get a chance for continuing my study in foreign country.
C. I would have got a chance for continuing my study in foreign country.
D. I get a chance for continuing my study in foreign country.

Jawaban: A

Pola kalimat di atas adalah pola kalimat pengandaian tipe 1.

 

3. My father would permit me to ride the motorcycle……..

A. If I have a driving licence
B. If I had a driving licence.
C. If I had had a driving licence.
D. If I would have a driving licence.

Jawaban: B

Pola kalimat di atas adalah kalimat pengandaian tipe 2.

 

4. If I were you,……………….

A. I will stay at the boarding house.
B. I would stay at the boarding house.
C. I stay at the boarding house.
D. I would have stayed at the boarding house.

Jawaban: B

Pola kalimat di atas adalah kalimat pengandaian tipe 2.

 

5. If I had come to her wedding party, I would not have regretted What is the fact of the previous conditional sentence?

A. I didn’t come to her wedding party. Therefore, I regretted.
B. I don’t come to her wedding party. Therefore, I regret.
C. I have not come to her wedding party. Therefore, I regretted.
D. I had not come to her wedding party. Therefore, I regret.

Jawaban: A

Pola kalimat di atas adalah kalimat pengandaian tipe 3. Fakta yang diungkapkan dalam kalimat pengandaian tipe 3 adalah bahwa apa yang diandaikan tidak pernah terjadi di masa yang lalu.

6. Mr. Bayu would give me an interesting bonus if 1 won the tender. What is the fact of the previous conditional sentence?

A. I won the tender.
B. I don’t win the tender.
C. I didn’t win the tender.
D. I win the tender.

Jawaban: B

Pola kalimat di atas adalah kalimat pengandaian tipe 2. Fakta yang dari kalimat peng­andaian tipe 2 adalah pada saat kalimat tersebut diujarkan apa yang diandaikan tidak terjadi.

7.  If I had practiced harder several months ago……………..

A. I will be the winner of this dance competition.
B. 1 would be the winner of this dance competition.
C. I would have been the winner of this dance competition.
D. I am the winner of this dance competition.

Jawaban: B

Pola kalimat pengandaian di atas menunjukkan dua waktu yangberbeda di mana anak kalimat menunjukkan sesuatu yang terjadi di masa lampau, sedangkan induk kalimatnya terjadi di masa sekarang (present).

8. What is the fact of the previous conditional sentence (question no. 7)?

A. I don’t practice harder several months ago, so I’m not the winner of this competition. I didn’t practice harder several months ago. so I’m not the winner of this compe­tition.

B. I didn’t practice harder several months ago. so I’m not the winner of this competition.

C. I was not practicing harder several months ago. so I’m not the winner of this competition.

D. I’m not practicing harder several months ago. so I’m not the winner of this competition.

Jawaban: B

Pola kalimat pengandaian di atas menunjukkan dua waktu yang berbeda di mana anak kalimat menunjukkan sesuatu yang terjadi di masa lampau, sedangkan induk kalimatnya teradi di masa sekarang [present).

9. If I were staying at my grandmother’s home,……………….

A. I will be eating her delicious home cooking.
B. I would be eating her delicious home cooking.
C. I will eat her delicious home cooking.
D. I would eat her delicious home cooking.

Jawaban: B

Pengandaian ini menunjukkan suatu kejadian yang sedang berlangsung. Sehingga, bentuk yang digunakan adalah bentuk continuous atau progressive.

10. What is the fact of the previous sentence?

A. I was not staying at my grandmother’s home. I was not eating her delicious home cooking.
B. I don’t stay at my grandmother’s home. I don’t eat her delicious home cooking.
C. I am not staying at my grandmother’s home. I am not eating her delicious home cooking.
D. I didn’t stay at at my grandmother’s home. I didn’t eat her delicious home cooking.

Jawaban: C

Pengandaian dengan menggunakan bentuk continuous memiliki fakta berupa present continuous tense.


Semoga Cepat Pintar Sahabat KBI 🙂

Simak Juga Materi Lengkapnya Disini : Penjelasan, Rumus, Conditional Sentence Type 1,2,3 Dan Contoh Kalimatnya